Wednesday, April 13, 2011

sombong dan tak tetap pendirian.


assalammualaikum.

tak mahu bermukadimah macam biasa. benda sombong ini bukan perkara yang luar biasa sangat pun dalam hidup aku.  serius. dari mula aku dah masuk sekolah sampailah dah nak masuk mod bekeje ni, ramai tersangat-sangat kata aku ini sombong. sombong yang bukanlah dalam makna baik okay. sebaliknya. tapi tak terkesan pun. mungkin sebab aku dah terlatih dengan hati yang sangat tak kesah. sungguhlah. 

dolu-dolu tu bila orang kata aku sombong, muka aku agak terkejutlah jugak. masa darjah dua. lawak kan? darjah dua pun dah dikata sombong. kalau dah memang kau tu aku tak kenal, takkan sambereno je aku nak senyum-senyum terlebih dos pastu tegur macamlah kita ni sahabat sehidup semati dia. adoila. lepas itu aku dikata bertambah sombong lepas menjawat jawatan pengawas masa darjah tiga. hahahaha. year 3 dah jadi pengawas. dah jadi pengawas, bertambah lagi gelaran kat aku. GARANG. so funny that i forgot to laugh! ah tak kesahlah kan eventhough aku pun baru tahu gelaran aku selain itu ialah SINGA BETINA. ini betul buat aku gelak sampai keluar air mata. ngok ngek je dorang ini!

disebabkan kesombongan dan kegarangan aku ini lah, sampaikan budak junior smksk yang memang aku tak kenal boleh tegur aku. 'eh, kak tiqah kan? prefect dulu' sambil shake hand and hug plus laga2 pipi. aku just angguk and senyum. then bila dak2 junior smksk ni dah geng dengan aku, depa kata 'kak tiqah ni kelakar lah. funny gler. mati2 ingat kak tiqah sombong and garang dulu'. that's why peeps say, don't judge a book by its cover la adik2 oi! dorang kata memang time sekolah dulu sapa lah tak kenal dengan pengawas garang dan sombong ini. semua kenal. lebih-lebih lagi budak2 nakal. sampaikan my bestfriend, KHAIRUL KHAIRI, pernah panggil aku untuk senyapkan kelas dia yang tak reti nak senyap bila dia yang jaga. haha. tapi pelik kan. kawan2 tak takut pun dengan aku! ngeeee!

tak kesah pun pasal sombong and garang ini. aha. even my panah arjuna pun cakap takut dengan aku bila jumpa pertama kali. itu betul rasa nak ketuk kepala dia. ada ke patut! hubby kata muka aku ini muka garang sampai dia naik takut. cet! yang garang-garang ini jugaklah yang awak pernah marah and tengking tau! sampai yang garang ini menangis teresak-esak sambil angkut baju balik rumah ibu. hahahahaha!

oke. stop the garang and sombong thingy. minggu lepas, balik melaka. drive kereta ditemani member aku. member kolejlah. member baek, member sepanjang hayat. time nak tido kat rumah, dia bukak cerita tentang hamba ALLAH yang seorang ini. oh. aku angguk jela kepala. ada jugak aku cakap tentang hamba yang satu ini. klimaksnya bila member aku ini kata hamba yang satu ini kata bahawasanya aku ini TAK TETAP PENDIRIAN. tak kelip mata aku pandang member sebelah. then pandang siling bilik and pandang member balik. 

'apasal member kau cakap camtu pasal aku pulak?' aku tanya. oh. about the thingy that jap aku pakai tudung jap tidak. macam hop on hop off je. ohhhhh. then dia kata lagi yang hamba yang satu ini pun katalah macam itu. ohhhh. *icecold*. let me recall. from the beginning, memang aku pakai tudung time sekolah2 dulu. time hingusan2 dulu. tapi bila keluar rumah dengan family, jalan2 kat luar rumah, memang aku free hair. until last year! but starting bulan puasa tahun lepas, aku start pakai hijab kembali kerana terasa banyaknya dosa yang tak tertanggung dek badan kat akhirat nanti. pakai yang ikut suka hati aku. tak elok kan? tapi i did try my very besh okay! lepas itu, kejap pakai kejap tak pakai. bukanlah bermakna TAK TETAP PENDIRIAN as YOU SAID but aku sedang memperbaiki diri yang dah jauh tersasar. lagipun, aku bukan macam kau yang konon dah pakai tudung, siap bersolat membaca AL-QURAN tapi sekejap yang teramatlah sangat. itupun atas sebab-sebab yang tertentu baru kau buat. kalau tak? sheesssh!oooppppsssssii! aku dah termengata. sorry.

and now, aku dah full time bertudung dan berhijab. tapi kau? haila haila.. sebelum nak mengata orang itu wahai hamba yang satu, tolong tilik diri kau dulu kay? aku tak suka ketam yang mengajar ketam lain untuk berjalan. macam hampeh je! nak kata aku tak tetap pendirian ini, kau lagi tak tetap pendirian. orang sekeliling boleh judge kita berdua macam mana and you will get the result that will humiliating you. nak macam itu? oh no! aku tak kata aku bagus. i am NOT PERFECT eventhough i was a PREFECT long time ago. ahahahaha! but i do my besh to improve myself rather than you that keep talks about somebody bad side rather than improving yourself! hah! puas hati aku! blueekkkk!   

aduhduhduhduh.. sorry kay. aku menyemakkan mata sesiapa yang membaca cebisan kali ini. sombong dan garang boleh diterima lagi sebab memang ada sifat-sifat itu lebih-lebih bila aku dalam keadaan yang unstable. but the tak tetap pendirian? naaaaa! when you catch up with me someday, you will know the actually me. ngaaaa! apa-apa jelah kan. dah pening lah pulak. nak blah jap. tengok keje or email jap. pastu nak shi shi jap. hehehehe. ilyasm! muahx! =P   

2 rockerz komen:

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

hehehe agk garang juga r mke nih . . ;P

atiQah damHuri said...

cik khairul atikah...
awk xtkt sy kn? ngeee!

Post a Comment